IAȘI. Zilele Europene ale Patrimoniului sunt celebrate în fiecare an în luna septembrie de către cele 50 de state semnatare ale Convenției culturale europene. Lansate în 1985, Zilele Europene ale Patrimoniului au fost organizate, începând cu anul 1999, ca inițiativă comună a Comisiei Europene și a Consiliului Europei.
Patrimoniul cultural reprezintă o componentă esențială a diversității culturale a Europei și a istoriei noastre comune. Scopul acestui eveniment anual, în care milioane de cetățeni vor avea acces liber la situri rar deschise publicului și la evenimente speciale, este să îi facă pe europeni să devină conștienți de acestă imensă bogăție. „Zilele europene ale patrimoniului oferă oamenilor o oportunitate minunată de a descoperi comori culturale care se află extrem de aproape de locuințele lor, dar a căror existență le este, poate necunoscută, în vreme ce alte astfel de comori sunt rareori accesibile publicului.
În România, Zilele Europene ale Patrimoniului sunt organizate sub egida Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, tema din acest an fiind „Meșteșuguri tradiționale − contribuția acestora la conservarea patrimoniului cultural”. Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, organizează, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, mai multe acțiuni ce se vor desfășura sâmbătă, 22 septembrie 2012.
Astfel, din program fac parte: ora 13, la Muzeul Viei și Vinului Hârlău – manifestarea interactivă „Ceramica neagră de Poiana Deleni. Trecut și prezent”. Muzeul Unirii Iași − expoziția „Arme albe și de foc din colecția Muzeului de Istorie a Moldovei. Vizite gratuite la muzeele din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, între orele 10.00-16.30: Muzeul Unirii, str. Alexandru Lăpușneanu, nr.14; Muzeul „Poni-Cernătescu”, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 7B; Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, str. Mihail
Kogălniceanu, nr.