Un festival literar care are din ce în ce mai mare succes. El se numeşte Festivalul America, a ajuns la a zecea ediţie şi este organizat în estul Parisului, la Vincennes, localitate cunoscută şi pentru castelul cu acelaşi nume. Matei De ce rămân fascinaţi francezii de literatura americană şi mai ales de romanul american?
În faţa Primăriei din oraşul Vincennes a fost instalat un cort imens, devenit de fapt principalul salon literar în care publicul poate asista la discuţii cu scriitorii de peste Oceanul Atlantic invitaţi pînă pe 23 septembrie la acest festival. 75 de scriitori şi-au anunţat prezenţa, din 13 ţări ale continentului american, cei mai mulţi reprezentînd însă Statele Unite. Printre marile celebrităţi americane pe care le vor putea întîlni publicul francez se numără romanciera Toni Morrison, în vîrstă de 81 de ani, deţinătoare a Premiului Nobel pentru literatură pe anul 1993, precum şi Russel Banks, 72 de ani.
Potrivit unor specialişti în domeniul fenomenului literar, în Statele Unite publicul citeşte din ce în ce mai puţin, de unde şi concluzia că marii autorii americani sunt mai citiţi în străinătate decît la ei acasă. Nume precum Philipp Roth (76 de ani) sau mai tînărul Jonathan Franzen au un succes imens în Europa. O Europă care nu "consumă" chiar orice, în sensul că nu adoptă orbeşte chiar tot ceea ce America are ca best-seller. Francezii şi europenii în general gustă în special romanele avînd o construcţie interesantă, frescele sociale, cărţile angajate, literatura decomplexată dar cu vocaţie critică a scriitorilor americani.
Revistele de specialitate franceze publică în acest context numeroase cronice şi analize prin care încearcă să răspundă la întrebarea: de ce romanul american a cucerit lumea, aşa cum s-a întîmplat şi cu filmul sau cu muzica venite de peste Ocean. Explicaţia este mai complexă, dar ţine în primul rînd de fa