Deşi va împlini, curând, doar 23 de ani de când a ieşit de sub dominaţia comunistă, Republica Cehă a învăţat incredibil de bine cum să obţină venituri substanţiale din turism şi cum să exploateze la maximum o istorie de multe ori nefavorabilă. În Cehia, trecutul a devenit prezent şi fascinează sute de mii de turişti în fiecare an.
Castelele din Cehia subliniază puterea şi grandoarea unor familii şi ale unor personalităţi a căror influenţă s-a simţit dincolo de graniţele Boemiei şi Moraviei, cele două regiuni istorice care formează, în prezent, Republica Cehă. Praga este considerată ca fiind una dintre cele mai frumoase capitale ale Europei. Plzen şi Ceske Budejovice au devenit două piloane de rezistenţă pentru industria berii, iar Cesky Krumlov şi Telc sunt două oraşe în care vei dori, cu siguranţă, să rămâi definitiv. Să nu uităm de Brno, capitala Moraviei! Cehii par oameni morocănoşi, însă ştiu ce înseamnă turismul, infrastructura turistică şi ospitalitatea.
Praga
După mai bine de 20 de ani de la Revoluţia de Catifea şi de la căderea comunismului, Praga a devenit una dintre destinaţiile turistice de top din Europa. Comunismul pare să nu se fi atins de arhitectura incredibilă a capitalei Republicii Cehe. Departe de perioada în care reprezenta principalul târg comercial al Boemiei, Praga a devenit o combinaţie convingătoare între istoria palpitantă şi arhitectura care îţi arată „pe viu" şi la scară largă modul în care ar trebui să arate un Centru istoric. Există, însă, şi posibilitatea ca Praga să vi se pară obositoare. Zecile de mii de turişti care invadează oraşul în fiecare zi şi se înghesuie în faţa principalelor obiective turistice ar putea să vă obosească. În plus, comercianţii ambulanţi ar putea deveni enervanţi prin insistenţa lor, mai ales după ce a trecut euforia primelor zile în care v-aţi „lovit" de ei şi în care vi s-au părut pitore