Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a ajuns joi la baza navală chineză de la Qingdao (în estul ţării). Este o premieră pentru un şef al Pentagonului, în contextul dialogului dintre SUA şi China referitor la securitate.
Marina chineză i-a promis şefului Apărării americane, aflat de miercuri în vizită oficială în China, că îi va prezenta una dintre ultimele sale fregate, precum şi un submarin cu propulsie diesel. În portul Qingdao se află Statul Major al flotei chineze din nord.
Această vizită inedită are loc la o zi după o conferinţă de presă susţinută de Panetta la Beijing, în cursul căreia oficialul american a dat asigurări că noua strategie militară a Washingtonului, care face din Asia prioritatea sa, nu vizează împiedicarea dezvoltării Chinei, ci "extinderea rolului său".
Modernizarea flotei chineze atrage atenţia strategilor Pentagonului şi Congresului american, care sunt preocupaţi de eforturile chineze în ceea ce priveşte producţia de rachete balistice şi de croazieră. "Obiectivul nostru este ca Statele Unite şi China să stabilească cel mai important parteneriat bilateral din lume", a declarat Panetta, în timp ce contactele militare rămân dificile între cele două ţări. Ele au fost întrerupte de Beijing, în timp ce Statele Unite au anunţat la începutul lui 2010 un contract de armament de peste şase miliarde de dolari cu Taiwanul. Relaţiile au fost reluate la sfârşitul anului, cu puţin timp înaintea unei vizite, în ianuarie 2011, la Beijing a secretarului Apărării din perioada respectivă, Robert Gates.
Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a susţinut la Beijing un discurs în care a făcut apel la "reţinere", în contextul diferendului dintre China şi Japonia cu privire la un mic arhipelag din Marea Chinei de Est. Decizia luată săptămâna trecută de Guvernul japonez de a naţionaliza insulele a provocat nemulţumirea Be