Un tânăr rom de nici 20 de ani a găsit calea spre o meserie apreciată de mulţi români. El este student la medicină.
Mulţi adolescenţi nu ştiu pe ce drum urmează să o apuce după ce termină liceul. Printre aceştia s-a aflat şi Florin Dumitrache, un rom dornic de o altfel de viaţă.
Rromii - exemplu pentru tinerii români
El a început să caute pe internet ajutor.
„Am găsit «Programul de Dezvoltare Personală Profesionişti romi în domeniul medical»" şi atunci am înţeles că am nevoie de mai mult decât pregătire individuală. Am aplicat şi în luna decembrie am mers într-o tabără de motivare. Atunci a fost momentul de declick. Am ştiut că asta vreau să fac. M-am simţit onorat să fiu rom. Am realizat că am şi de câştigat, nu doar de pierdut", povesteşte tânărul bursier cum a reuşit să intre la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Capitală.
În condiţiile în care mulţi romi sunt stigmatizaţi, aceste programe le oferă posibilitatea să se afirme.
„Avem câteva generaţii de medici romi care pot servi drept exemplu oricărui tănăr din România", a declarat Raed Arafat, subsecreatr de stat în Ministerul Sănătăţii.
350 de locuri în acest an
Statul român oferă acceaşi şansă şi altor 500 de romi - studenţi şi elevi - prin proiectul „O generaţie de specialişti romi în domeniul medical" pentru anii şcolari 2011-2013.
În cadrul ediţiei 2012-2013, peste 350 de tineri romi vor putea beneficia de două sesiuni de pregătire, în funcţie de etapa educaţională în care se află: mentorat şi burse (pentru studenţi) şi tuturat şi burse (pregătire gratuită la biologie, chimie şi fizică pentru elevii de liceu).
Tinerii romi se pot înscrie online până pe 30 octombrie pe adresa www.profesionistiromi.ro, secţiunea BURSE ROMI.