Comisia de Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului din Camera Deputatilor a inceput modificarea Legii Urbanismului. Principalele modificari adoptate in aceasta saptamina in comisie se refera la reintroducerea posibilitatii de elaborare a planurilor urbanistice zonale de catre investitorii privati, de data aceasta doar in baza unui aviz de oportunitate semnat de arhitectul sef si primar.
O alta modificare se refera la faptul ca guvernul nu va mai face planurile de amenjare teritoriala pentru statiunile turistice de interes national si de pe coasta marii negre.
Modificarile au fost propuse de deputatii PSD Antonella Marinescu (parlamentar de Constanta, o apropiata a primarului Radu Mazare) si Eduard Martin (aprlamentar de Constanta, ale carui firme sint abonate la contracte cu institutii si companii de stat). Cei doi deputati sustin aceste amendamente ca sa incurajeze investitiile si sa reduca birocratia.
In urma acestor modificari, vor putea face planuri urbanistice zonale toti investitorii, nu doar cei care dezvolta cartiere rezidentiale, parcuri tehnologice si industriale.
Arhitectii si ONG-istii sustin ca aceste masuri vor produce haos si vor intoarce Romania la situatia de dinainte de 2008, cind a fost promulgata Legea Urbanismului, modificata ulterior prin Ordonanta 7/2011.
Dan Marin, arhitect, Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania:
Modul in care s-a pus problema modificarii Art.32 din actuala forma a Legii urbanismului deschide o perspectiva de cosmar: intoarcerea la urbanismul derogatoriu din anii 2000 prin eliminarea oricarei restrictii privind schimbarea, din initiativa privata, a regulamentelor de urbanism. Faptul ca aceste derogari sunt conditionate de un aviz de oportunitate semnat de primar nu are prea mare importanta; experienta ne arata ca el nu va fi decat o fo