Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) precizeaza ca modificarea legislatiei secundare emisa in aplicarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor vizeaza atingerea obiectivului principal stabilit de legiuitor, respectiv protectia fondului locativ din Romania impotriva riscurilor de cutremur, inundatii si alunecari de teren.
"Prin masurile adoptate, CSA a avut in vedere respectarea legislatiei in vigoare si aplicarea acesteia de catre toate societatile de asigurare in mod unitar, pentru implementarea cu succes a proiectului initiat si finantat de Banca Mondiala", se arata intr-un comunicat CSA.
Studiile Bancii Mondiale au aratat ca locuintele si, implicit, populatia Romaniei au o expunere majora la riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren.
Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, marti, la solicitarea Astra Asigurari, ca asiguratii prin polite facultative de locuinte nu trebuie sa aiba si una obligatorie.
Decizia a fost luata dupa ce CSA a hotarat ca, incepand cu 1 septembrie, asigurarile facultative vor avea sume asigurate de peste 10.000 de euro sau 20.000 de euro, care sunt cuprinse in asigurarea obligatorie a locuintelor. Astfel, locuintele ar fi fost asigurate prin doua polite separate - obligatorie si facultative.
"Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a avut in vedere acoperirea riscurilor de catastrofa la nivel national, fara a interzice incheierea asigurarilor facultative, in scopul protejarii intereselor asiguratilor, in situatia in care unele produse de asigurari facultative similare existente in piata au conditii diferite de la o societate la alta, altele decat cele prevazute in Legea nr.260/2008", anunta joi institutia.
CSA recomanda proprietarilor de locuinte sa verifice conditiile contractuale ale politelor facultative. Daca acestea sunt de tip pr