Pietele i-au dat dreptate lui Mario Draghi, care a promis pe 26 iulie ca va face "orice este necesar" pentru a salva moneda unica - de la minimele din iulie pana pe 17 septembrie (la inchidere), Euro a castigat 8,8% in fata dolarului american, arata o analiza a casei de brokeraj XTB Romania.
Presedintele BCE a primit insa ajutor din SUA, prin politica "neconventionala" a Federal Reserve de a tipari alte 40 de miliarde de dolari lunar cu scopul de inregistra o revenire a economiei, fapt care a condus deja la deprecieri ale dolarului american.
Promisiunea unor state aflate in dificultate de a cumpara titluri de datorie a produs deja efecte. Desi nu a cerut inca ajutor formal pentru finantele publice, Spania reuseste sa se imprumute mai ieftin, cu dobanzi care au coborat pana la 5,7% pentru imprumuturi pe 10 ani, conform referintei de pe piata secundara, fata de nivelul de 7,62% in varful crizei europene. Daca aceasta tendinta de ieftinire a costurilor de imprumut va continua, faza acuta a crizei datoriilor suverane europene se va incheia.
Europa merge spre o integrare si mai stransa, avand drept tinta o uniune monetara, bancara, fiscala si poate chiar politica, insa drumul nu va fi lipsit de peripetii. Supravegherea unitara a sectorului bancar si garantarea in comun a depozitelor sunt componente de baza ale uniunii bancare. Intalnirea EcoFin din 14-15 septembrie a reflectat insa divergente care trebuie depasite.
Germania, in interiorul zonei Euro si Suedia si Polonia, in afara ei, nu se "grabesc" sa treaca la o uniune bancara si exista interpretari diferite in privinta obiectivelor ce trebuie atinse. Un alt element de nesiguranta a fost reiterat: pentru a primi finantare europeana si pentru a beneficia de interventia masiva a BCE in piata de datorie, Spania trebuie sa accepte interferenta europeana in politicile fiscale pr