Parlamentarii de Constanța -Antonela Marinescu și Eduard Martin au propus modificarea prevederii care a îngrădit dreptul privaților de a mai elabora planuri urbanistice zonale oricum și dreptul de a construi clădiri mai înalte decât prevăd planurile urbanistice generale ale localităților.
Cei doi deputați au propus Comisiei de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților ca articolul 32 a Legii Urbanismului să fie modificat. Acest prevede faptul că planurile Urbanistice Zonale vor putea fi inițiate de privați doar în următoarele situații: construirea de parcuri industriale, parcuri tehnologice, supermagazine, hipermagazine, parcuri comerciale, parcuri culturale, zone de producție, zone de dezvoltare a unor ansambluri rezidențiale noi, infrastructură de transport, în situația extinderii intravilanului localității cu cel puțin 10.000 de metri pătrați pentru funcțiuni de locuire sau cu cel puțin 5.000 de metri pătrați pentru funcțiuni de servicii.
În rest, documentațiile de urbanism vor fi inițiate doar de municipalitate. Noua reglementare a apărut în 2011, iar inițiatorii ei au motivat faptul că se construia haotic în orașe, iar dezvoltatorii au primit derogări mai de la planurile urbanistic zonale.
Parlamentarul care a propus modificare nu știe să se fi construit haotic
Contactat de EVZ, Eduard Martin a precizat că modificarea legii este necesară pentru că sunt foarte multe cereri în Constanța și Mamaia pentru construirea de hoteluri și clădiri înalte, dar și cluburi. „Ați văzut că în Mamaia nu stă turistul la cort, se închiriază camere la hotel, apartamente. Există cerere pentru construirea de hoteluri înalte. Dacă nu le dăm, pleacă în Bulgaria”, și-a motivat parlamentarul inițiativa legislativă.
Și, întrebat dacă modificarea legislativă nu va deschide poarta construcțiilor haotice, deputatul a replicat: „unde s-a c