Unde se poate ascunde un om atunci când vrea să traverseze frontiera fără a fi găsit? În locuri în care cu greu îţi pot veni în minte. Nu au scăpat, însă, de nasul fin al câinilor crescuţi şi dresaţi la Centrul Chinologic Sibiu. Câinii de la Sibiu au participat la o acţiune de 58 de zile, Misiunea Minerva, în Sudul Spaniei, unde au apărat frontierele Uniunii Europene. Unde se poate ascunde un om atunci când vrea să traverseze frontiera fără a fi găsit? În locuri în care cu greu îţi pot veni în minte. Nu au scăpat, însă, de nasul fin al câinilor crescuţi şi dresaţi la Centrul Chinologic Sibiu. Câinii de la Sibiu au participat la o acţiune de 58 de zile, Misiunea Minerva, în Sudul Spaniei, unde au apărat frontierele Uniunii Europene.
"A fost foarte greu", a povestit Marius Hadăr, unul dintre participanţi. LA o temperatură de peste 44 de grade la umbră, câinele abia dacă poate călca asflatul încins. ŞI totuşi, câinii de la Sibiu au mirosit urmele a zeci de imigranţi ilegali din Maroc şi Algeria care îşi riscau viaţa pentru a călca pământul european prin Spania şi care doreau, apoi, să ajungă în Franţa, fiind vorbitori, în majoritate, de limbă franceză.
Cât de disperat ai putea fi pentru a putea să suporţi chinurile la care se supuneau imigranţii pentru a intra în UE? „Am găsit persoane ascunse pe motoarele TIR-urilor, pe motoarele autocamioanelor, unde, dacă vă gândiţi că afară temperatura afară era de 42 - 44 de grade, vă daţi seama cam ce temperatură întâmpinau acele persoane acolo. Unele dintre ele stăteau chiar 48 - 50 de ore ascunse acolo. În momentul în care îi scoteam afară erau aproape leşinaţi. Mulţi dintre ei îi găseam în cargouri, respectiv în containere, spărgând fie cu ciocanul pe dedesub containerul, fie tăind prelata dacă era un autocamion cu prelată. Intrau înăuntru şi cuseau prelata pe dinăuntru", a povestit Marius Hadăr despre disperarea imig