Vrâncenii sunt invitaţi să redescopere valorile patrimoniului cultural judeţean în cadrul Centrului de informare şi consiliere în domeniul patrimoniului cultural, ce se va deschide astăzi, la ora 12.00, la sediul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) Vrancea. Evenimentul marchează „Zilele Europene ale Patrimoniului“ şi reprezintă o ocazie inedită pentru cunoaşterea patrimoniului cultural.
Vizitatorii pot consulta harta obiectivelor de patrimoniu cultural din Vrancea, dar şi lista traseelor cultural-turistice din Vrancea. Este vorba de 6 trasee descrise în 600 de imagini sau documentare, realizate de reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Vrancea sau în parteneriat cu alte instituţii. De asemenea, vizitatorilor le vor mai fi prezentate materiale despre „Vrancea arhaică – Bisericile de lemn în patrimoniu UNESCO“, Circuitul mănăstirilor în Vrancea, Circuitul monumentelor istorice din Vrancea, Documentar - Vrancea, cultură, tradiţie, folclor; Ghidul de bune practici în domeniul patrimoniului cultural vrâncean şi Harta digitală – Cultura Cucuteni în Vrancea. Va fi prezentată şi harta digitală -bisericile de lemn; dar şi albume şi multe alte cărţi reprezentative pentru patrimoniul cultural vrâncean.
Tema evenimentului „Zilele Europene ale Patrimoniului“, din 2012, este „Meşteşuguri tradiţionale – contribuţia acestora la conservarea patrimoniului cultural“. În acesst sens, DCPN a realizat documentarul „Meşteşuguri şi meşteşugari în Vrancea arhaică – tezaure ale patrimoniului cultural vrâncean”, care va putea fi vizionat în cadrul centrului.
Activităţile în cadrul Centrului de informare şi consiliere în domeniul patrimoniului cultural continuă sâmbătă, cu prezentarea unei colecţii impresionante de obiecte tradiţionale, de o mare valoare pentru patrimoniul cultural naţional şi european. Colecţia muzeală „Învăţător