Robotul Curiosity, trimis de NASA pentru a determina daca exista alte planete in sistemul solar care sa sustina viata microbiana, a surprins o eclipsa pe Marte, informeaza Reuters. Sursa imagine: realitatea.net
Saptamana trecuta Curiosity a surprins Soarele si satelitul natural al lui Marte, Phobos. Fotografia a fost destul de dificila, pentru ca cei doi sateliti sunt mult mai aproape de Marte decat este Luna de Terra, asa ca traverseaza cerul destul de repede. Phobos inconjoara Marte in mai putin de opt ore, iar rotatia lui Deimos – celalalt satelit- dureaza cam 30 de ore.
Robotul a surprins mai mult de 600 de imagini cu cele doua camere ale sale, dar doar 100 dintre ele au surprins o parte a eclipsei. Nu toate fotografiile au putut fi trimise catre Pamant. “Phobos a acoperit doar marginea Soarelui, dupa cum putem vedea din imagini. Practic, am avut o eclipa partiala”, a declarat astronomul Mark Lemmon intr-o conferinta de presa sustinuta ieri.
Fotografiile au rolul si de a ajuta oamenii de stiinta sa afle mai multe despre structura interna a lui Marte. La fel ca Pamantul, planeta rosie are atractie gravitationala care modifica usor forma planetei. “Acest lucru schimba orbitele satelitilor: Phobos incetineste, iar Deimos accelereaza, la fel ca Luna noastra”, mai spune Lemmon, dar este un proces foarte incet.
Sursa: DC News