Privatizarea combinatului petrochimic Oltchim trebuie să se încheie joi, fie că Guvernul condus de Victor Ponta vrea sau nu. gândul a descris aici cum guvernele Tăriceanu, Boc şi Ponta au contribuit la transformarea Oltchim într-o gaură neagră a economiei româneşti, prin decizii discutabile sau prin ignorarea problemei. Ajuns în al doisprezecelea ceas, Guvernul trebuie să privatizeze Oltchim sau să declanşeze procedura lichidării, conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), riscând chiar redeschiderea dosarului deschis de Comisia Europeană, în care România a fost cercetată pentru acordare ilegală de ajutoare de stat, la Oltchim. Astăzi, fostul director de la Oltchim, Constantin Roibu, a povestit pentru gândul cum s-a ajuns la acest declin şi cum putea guvernul condus de Victor Ponta să iasă din clinciul unei privatizări "atipice", cum singur o descriu oficialii de la Palatul Victoria.
Cine este Roibu
Constantin Roibu a condus Oltchim timp de 21 de ani, indiferent de partidele şi alianţele politice care s-au perindat pe la guvernare. "Domnul Constantin Roibu este un faraon bugetar, care a rezistat de-a lungul anilor. Numai dânsul ştie secretul longevităţii sale şi cei care l-au susţinut", declara Remus Vulpescu, şeful OPSPI, pentru gândul. Roibu şi-a dat demisia, alături de întreaga conducere de la Oltchim, la solicitarea reprezentanţilor Guvernului, care au acuzat managementul defectuos al combinatului.
Constantin Roibu a câştigat sume importante de bani cât a condus combinatul Oltchim. Doar din salarii, drepturi de autor şi indemnizaţiile de membru al Consiliilor de Administraţie, Roibu a câştigat aproximativ 500.000 de euro, în perioada 2007-2011. Roibu a câştigat aceşti bani aflându-se la conducerea Oltchim, dar şi în Consiliile de Administraţie ale Protectchim (desprinsă în 2003 din Oltchim, se ocupă cu instalaţii şi construcţii