Zeci de țărani, în special din zona de munte a județului, vin la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) să obțină pașaportul pentru animale, fără de care nu pot obţine subvenție. În medie, sunt acordate zilnic 20, 30 de pașapoarte, uneori ajungându-se și la 50 de documente. „Cele mai aglomerate zile sunt cele de sărbătoare religioasă din timpul săptămânii, când foarte multe persoane de la țară vin să își facă aceste pașapoarte pentru animale. Suntem foarte aglomerați și atunci când se apropie termenul limită pentru depunerea documentelor pentru subvenții”, ne-a declarat Adrian Rădulescu, purtătorul de cuvânt al DSVSA.
Toate subvențiile pentru creșterea animalelor sunt condiționate de existența acestui pașaport. „Am venit de la Poiana Cristei pentru că ne trebuie pașaport pentru cota de lapte. Nu avem ce să facem, că numai așa reușim să ne mai descurcăm cât de cât cu animalele că altfel este tare greu. Eu am acasă două vaci și viței și ne trebuie pașaport pentru cota de lapte”, ne-a declarat Violeta Rudeanu, de la Poiana Cristei.
Pentru a obține un pașaport pentru animale, persoanele interesate trebuie să depună un dosar care trebuie să cuprindă un formular pentru cerere tip, o copie a cărții de identitate a proprietarului și suma de 5 lei. În cazul în care proprietarul cere un alt pașaport pentru că l-a pierdut pe cel primit inițial, dosarul trebuie să cuprindă un formular prin care se declarară pierderea pașaportului originar, eliberat de către medicul veterinar din comună, un formular de mișcare și 25 de lei contravaloarea pașaportului. Cele mai multe pașapoarte sunt solicitate pentru bovine. „Eu am acasă patru vaci și trei viței, pentru toate trebuie să am pașaport dacă vreau subvenție. Acum îmi trebuie pentru cota de lapte”, spune Mirela Doagă, de la Gura Caliței.
Nu este singura situație în care proprietarii d