Indiferent de situaţia politică din România, statelor din UE le e teamă de un flux mare de migranţi, odată cu intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Din acest motiv, au cerut înăsprirea condiţiilor de evaluare a statelor care vor să adere la Spaţiul Schengen şi măsuri sancţionatorii pentru anumite state care nu îşi asigură corespunzător frontierele. Sursa: OCTAVIAN COCOLOS
Statele din Spaţiul Schengen sunt conştiente de un lucru: ridicarea controalelor la frontierele Greciei cu Bulgaria va genera acest flux de migranţi care îi va afecta pe ei, susţine chestorul şef Marian Tutilescu, într-un interviu acordat EVZ.
“Pe baza analizelor FRONTEX rezultă că 90 la sută din imigranţii ilegali care pătrund în Europa vin din Grecia. Ca atare, Grecia are o mare vulnerabilitate în asigurarea securităţii frontierelor externe, din motive obiective şi subiective. Toate aceste probleme cu care Grecia se confruntă au generat intrarea în Grecia a unui număr extrem de mare de migranţi. Statistici oficiale indică la 120.000 numărul lor şi evaluări neoficiale estimează la 600.000. Situaţia din Grecia e o mare problemă pentru noi. Pentru că, dacă mâine s-ar ridica controalele la frontiera dintre Bulgaria şi Grecia, toţi aceşti migranţi din Grecia ar intra pe fluxul din Bulgaria, România şi nu s-ar opri la noi, clar. Ar merge mai departe. De aceea există reţineri ale acestor state. Deşi noi nu avem nici cea mai mică vină, situaţia din Grecia a determinat statele membre să propună, pe de o parte înăsprirea condiţiilor evaluărilor statelor care vor să adere la Spaţiul Schengen, iar pe de altă parte introducerea unor măsuri sancţionatorii pentru anumite state care nu îşi asigură corespunzător frontierele. Aceste măsuri nu existau în Convenţia Schengen", a precizat oficialul MAI.
Noul pachet de măsuri care e în faza de dezbatere în Parlamentul European,. Există posib