Centrul de cercetare care va fi construit la Magurele va avea "doua instrumente noi, care nu au mai fost intalnite in lume si care aduc in stiinta lucruri care sunt inedite: laserii de mare putere si un fascicul gamma", a declarat pentru HotNews.ro profesorul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si managerul proiectului ELI in Romania. "Un exemplu de care cercetatorii sunt extrem de excitati la ideea ca se va produce este producerea de materie din vid", a afirmat Nicolae Zamfir, explicand pe larg cateva dintre experimentele pe care le au in vedere cercetatorii la ELI-NP.
Nicolae Zamfir, managerul ELI Romania:
Rep: De ce este important proiectul ELI de la Magurele?
Nicolae Zamfir: Importanta proiectului este pe mai multe planuri: este pentru stiinta in general, pentru Romania si din punct de vedere social si economic. Sunt doua instrumente noi, care nu au mai fost intalnite in lume si care aduc in stiinta lucruri care sunt inedite. Cele doua instrumente de care vorbesc sunt laserii de mare putere si un fascicul gamma, care este tot lumina extrema, dar este lumina invizibila. Niciunul dintre ele nu s-a mai facut in lume si sunt dorite de cercetatori astfel incat sa inainteze cunoasterea. Experimentele care se vor face cu cele doua instrumente noi vor aduce in mod sigur lucruri noi.
Rep: Care este finalitatea asteptata a experimentelor de acolo?
Nicolae Zamfir: As face o comparatie cu centrul de cercetari de la Geneva - CERN. Acolo cercetatorii si-au imaginat un accelerator mult mai mare decat orice accelerator existent in lume pentru a studia formarea universului, Big Bang-ul, bosonul Higgs a carui denumire a ajuns sa patrunda in limbajul public. Aici este vorba despre actiunea unor forte extraordinar de mari asupra particulelor. Laserul, car