Este extrem de important ca nominalizările pentru şefia DNA şi a Parchetului General să fie făcute într-o manieră corectă şi transparentă".
Avertismentul lui Jose Manuel Barroso, lansat luni după întâlnirea cu premierul Victor Ponta, a fost ignorat de Mona Pivniceru cu seninătate. La fel cum ministrul Justiţiei a ignorat majoritatea recomandărilor Comisiei Europene (CE) pe această temă. Procedurile de selecţie a celor doi procurori-şefi sunt antagonice cerinţelor Bruxelles-ului. Un semn că se încearcă impunerea unor succesori pentru Morar şi Kovesi, dependenţi de actuala putere politică.
Comisia Europeană a cerut ca procedurile de numire a procurorilor-şefi să fie transparente. Mona Pivniceru a zis "pas". A decis că, în etapa preliminară, selecţia este realizată exclusiv de către ministrul Justiţiei, iar rezultatele nu pot fi contestate.
Comisia Europeană a insistat şi asupra organizării unei dezbateri publice în legătură cu numele candidaţilor, care să presupună publicarea tuturor nominalizărilor, a CVurilor şi a planurilor de management ale candidaţilor. Acest proces ar fi trebuit să aibă loc într-un interval de timp suficient de lung, pentru ca selecţia noilor procurorişefi să fie riguroasă. Ministerul Justiţiei a procedat taman pe dos. A stabilit termene foarte strânse care fac, practic, imposibilă o astfel de dezbatere.
Oficialii europeni au mai recomandat ca, din comitetul de selecţie, să facă parte câte un reprezentant al Parchetului General şi DNA. Ministrul Justiţiei s-a făcut că nu aude, arogându-şi dreptul exclusiv de a selecta candidaţii. Bruxelles- ul a insistat ca procedura de selecţie să facă obiectul unui ordin de ministru. Mona Pivniceru a refuzat să-l emită, pentru ca procedura să nu poată fi contestată. Membrii CSM, organism chemat să dea un aviz asupra noilor numiri, au reacţionat în faţa acestor proceduri cusute cu aţă albă. M