Aportul companiei Coca-Cola la economia României este de 446 milioane de euro, respectiv 0,37% din PIB, reiese dintr-un studiu realizat de profesorului Ethan Kapstein de la INSEAD în perioada ianuarie-octombrie 2011.
Suma reprezintă atât valoarea adăugată generată de companie în sine, de furnizorii şi distribuitorii săi, cât şi veniturile fiscale încasate de stat de la Coca-Cola şi partenerii săi comerciali. Practic, fiecare euro de valoare adăugată produsă de Coca-Cola generează alţi 8 euro în restul economiei.
Întregul lanţ de companii din jurul producătorului de băuturi carbogazoase contribuie cu taxe şi impozite în valoare de 204 milioane de euro, respectiv circa 0,1% din totalul veniturile fiscale pe care statul le va încasa anul acesta, dacă ritmul de colectare se va menţine la nivelul celui din primul semestru şi în cea de-a doua jumătate a anului.
Coca-Cola plăteşte anual impozite de 19 milioane de euro, iar contribuţiile anuale ale companiilor partenere din lanţul Coca-Cola, respectiv 204 milioane de euro, pot asigura funcţionarea corectă a 1.330 de şcoli gimnaziale sau a 390 de licee sau a 4.800 grădiniţe sau plata salariilor a 23.000 de pompieri sau construirea sistemelor de alimentare cu apă potabilă în 160 de sate cu aproximativ 130.000 de locuitori.
Practic, fiecărui euro plătit impozit de Coca-Cola i se alătură alţi 10 euro în beneficiul bugetului de stat, bugetelor locale şi bugetelor de asigurări sociale.
Totodată, sistemul Coca-Cola generează direct şi indirect 17.500 de locuri de muncă. Fiecare loc de muncă la Coca-Cola generează indirect alte 9 job-uri în restul economiei.
Contribuţiile de asigurări sociale plătite de cei 17.500 de salariaţi din lanţul Coca-Cola şi de angajatorii acestora pe parcursul unui an pot asigura: plata pensiilor a peste 13.000 de persoane, plata indemnizaţiilor de şomaj pentru pes