Constantin Roibu a încasat în ultimii cinci ani peste 870.000 de euro de pe urma funcţiilor pe care le deţinea la Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), a drepturilor intelectuale şi a altor funcţii deţinute în companii afiliate Oltchim, deşi sub conducerea lui combinatul chimic din Vâlcea a acumulat pierderi care au depăşit un miliard de lei (260 mil. euro).
Roibu şi-a înaintat recent demisia din funcţia de director general la solicitarea OPSPI, instituţie din cadrul Ministerului Economiei, după ce anul trecut a pierdut şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie.
Din cauza situaţiei dezastruoase în care se află în prezent combinatul deţinut de stat, care afectează interesul pe care marii jucători din sector îl au pentru companie, Oltchim ar putea rămâne în continuare neprivatizată.
Acest lucru s-a văzut marţi, când statul a primit doar trei oferte pentru combinatul chimic pe care însă reprezentanţii statului nu-şi pun mari speranţe că se vor concretiza din cauză că ofertanţii ori vor să restrângă semnificativ activitatea Oltchim, ori nu au capacitatea financiară de a prelua combinatul.
Statul a amânat până vineri licitaţia pentru privatizarea combinatului, în aşteptarea şi altor ofertanţi.
Potrivit declaraţiilor de avere, Roibu a încasat de la Oltchim în perioada 2007 - 2011 circa 555.000 de lei din funcţiile de indemnizaţie de director general şi administrator al Oltchim, însă a câştigat o sumă de peste două ori mai mare de pe urma salariilor pe care le-a primit la trei companii afiliate combinatului care-şi bazează afacerile pe contracte cu Oltchim, respectiv Designro, Protectchim şi Oltchim Gmbh Germania, precum şi din drepturi intelectuale, cel mai probabil finanţate tot din bugetul Oltchim.
Numai în anul 2007 şi 2008 Roibu a primit de la filiala Oltchim din Germania, controlată integral de Oltchim, un salariu de circa 61.