De multe ori sondaje diferite arata informatii care par ar fi in disonanta, dar care de fapt sunt identice. Acest lucru este evident daca masuram intentia de vot pentru partide politice in functie de cat reprezinta acei votanti din populatia ca atare, si nu din totalul celor care intentioneaza sa voteze (asa cum sunt prezentate lucrurile de obicei), scrie Bogdan Mateescu, pe blogul lui.
De exemplu, la ultimele alegeri parlamentare PDL a luat 32% din voturi. Partidul nu a fost insa votat de 32% dintre romani, ci de 32% dintre cei 39% care au venit la vot, adica de un roman din opt.
Putem utiliza trei sondaje efectuate in ultima luna pentru a intelege care este intentia de vot reala din Romania. Evident aceste sondaje nu masoara acelasi moment, aparitia ARD nefiind luata in considerare, dar inertia scenei politice, dupa cum vei vedea, este considerabila.
Cele trei firme folosesc nu de ieri de azi ci de ani de zile metode diferite de a estima prezenta la vot:
IMAS, mijloc august: prezenta 72% din cei aflati in tara.CCSB, sfarsit august: 61% din cei aflati in tara.CSOP, inceput septembrie: 47% din cei aflati in tara.
Lasand acest aspect la o parte si concentrandu-ne asupra intentiei de vot: aparent, scorurile partidelor formeaza o imagine neunitara. USL are 49-50% in sondajul CSOP si 62% in sondajul CCSB. PPDD este in zig-zag de la 14 procente la 8.
Ce ne spun cele trei sondaje de mai sus, daca punem impreuna informatiile de mai sus (prezenta + intentie de vot in fiecare sondaj) prin referire la totalul romanilor aflati in tara?
Sa selectam oamenii absolut siguri ca vin la vot si interesati de politica.
Ei sunt 47% din cei aflati in tara. Procentele se distribuie astfel: 23 USL, 11 PDL, 6 PPDD, 7 alte partide. USL este in jurul valorii de 50% din voturile exprimate.
Sa largim putin cri