Matematicianul japonez Shinichiu Mochizuki (43 de ani) susţine că a rezolvat una dintre cele mai complexe probleme din matematică, aşa numita „conjectură abc”, scrie Business Insider.
„Conjectura abc”, propusă în 1985, studiază relaţia între trei numere întregi pozitive, a, b şi c, care sunt prime între ele, iar a+b=c. Spre exemplu, numerele 5, 8 şi 13. Apoi, se calculează numărul d, format din înmulţirea divizorilor primi ai celor trei numere. În cazul nostru d=5x2x13.
„Conjectura abc” susţine că, în majoritatea cazurilor, d este mult mai mare decât c (cum se întâmplă în exemplul de mai sus), dar că există situaţii în care d este mai mic decât c. Mai mult, ar exista un număr finit de trinoame a, b, c, pentru care d să fie mai mic decât c.
Shinchi Mochizuki a anunţat că, după patru ani de calcule, a reuşit să demonstreze „conjectura abc”, într-un document de 500 de pagini. Totuşi, Business Insider spune că omologarea demonstraţiei ar putea dura tot pe atât, pentru că Mochizuki „a creat un întreg limbaj matematic, cu totul nou”, pentru a demonstra conjectura.
Mochizuki, doctor în matematică la 22 de ani, este primul om care susţine că a demonstrat „conjectura abc”, propusă în 1985 de matematicianul britanic David Masser şi francezul Joseph Oesterle.
Dorian Goldfeld, matematician la Universitatea Columbia din New York, a declarat că descoperirea lui Mochizuki este „una dintre cele mai importante realizări matematice ale secolului al XXI-lea”.
Matematicianul japonez Shinichiu Mochizuki (43 de ani) susţine că a rezolvat una dintre cele mai complexe probleme din matematică, aşa numita „conjectură abc”, scrie Business Insider.
„Conjectura abc”, propusă în 1985, studiază relaţia între trei numere întregi pozitive, a, b şi c, care sunt prime între ele, iar a+b=c. Spre exemplu, numerele 5, 8 şi 13. Apoi, se calculează numă