Amatorii de băuturi ieftine cu provenienţă dubioasă sunt în pericol după ce şi autorităţile de la noi au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte alcoolul otrăvit. E vorba de spirtoase contrafăcute, în special votcă şi rom, cu adaos ridicat de metanol, care provoacă boli grave sau chiar moartea consumatorilor. Amatorii de băuturi ieftine cu provenienţă dubioasă sunt în pericol după ce şi autorităţile de la noi au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte alcoolul otrăvit. E vorba de spirtoase contrafăcute, în special votcă şi rom, cu adaos ridicat de metanol, care provoacă boli grave sau chiar moartea consumatorilor.
Metanol, alcool metilic, izopropilic şi alte substanţe greu de pronunţat se regăsesc în mai toate spirtoasele contrafăcute de pe piaţa românească. Sunt extrem de nocive chiar dacă sunt în cantităţi mici. Substanţele acestea provoacă orbirea, diverse cancere şi, ulterior, decesul, iar circulaţia lor pe piaţa din România este greu de controlat. Şi asta o dovedesc cifrele - în fiecare an, paguba produsă de comerţul cu alcool contrafăcut se ridică la 500 de milioane de euro.
“Problema cu băuturile contrafăcute este că folosesc alcool brut, extrem de periculos, în concentraţii foarte mari. Mai grav este că există o mulţime de făbricuţe care fac golănii cu substanţele, ca să scape de accize, vând băuturile la birturile din sate şi pun în pericol vieţile a mii de oameni”, ne-a explicat Radu Morariu, director al Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice, GARANT. De altfel, oamenii care intră în aceste birturi nici nu ţin cont ce li se pune în pahar: să fie alcool şi ieftin. “Domne mie alcoolul nu-mi face rău, mă întăreşte. Beau un păhăruţ şi apoi mă duc la treaba mea”, ne spune Nelu, un bărbat trecut de 50 de ani, pe care l-am găsit la un birt de la marginea Capitalei, în timp ce dădea pe gât un lichid cu o culoare c