Foarte multi se intreaba de ce zaharul este un aliment atat de blamat daca face parte din categoria produselor naturale. Ei bine, problema consta in procedurile de rafinare si procesare prin care trece pana la consum. In cadrul acestor etape, zaharul isi pierde proteinele, vitaminele si mineralele.
De asemenea, zaharul ajunge foarte rapid in sange, creeaza o stare de excitare fizica si nervoasa, iar pancreasul secreta mai multa insulina. Dupa, se va instala hipoglicemia, pancreasul va si suprasolicitat, iar in timp si celelalte organe vor avea de suferit.
In plus, zaharul creste inflamatia din corp, agravand afectiuni deja existente. Boli ca diabetul, tulburarile hormonale sau circulatorii, afectiunile cardiace, hipocalcemiile, obezitatea sau chiar cancerul sunt puse pe seama consumului de zahar procesat.
Tocmai de aceea, este necesar sa avem o dieta echilibrata si sa evitam pe cat posibil zaharul, mai ales daca acesta ne agraveaza starea. Ca alternative, avem la indemana indulcitorii sintetici si pe cei naturali.
Despre cei sintetici s-au spus pana acum multe: ca ar fi cancerigeni, toxici si daunatori sanatatii noastre. Studiile in domeniu incearca inca sa gaseasca dovezi clare in acest sens.
Pe de alta parte, indulcitorii naturali par a fi solutia ideala si sigura atunci cand dorim sa evitam consumul zaharului.
Avem la dispozitie numeroase alternative, asa ca citeste mai jos cateva informatii despre cei mai folositi indulcitori naturali:
1. Siropul de stevie
Conform naturalsweetener.org, siropul de stevie are indicele glicemic foarte mic si 0 calorii. Din acest motiv, el este recomandat diabeticilor si persoanelor care tin dieta.
Din frunzele de stevie, asemanatoare mentei, se extrage o substanta indulcitoare care contine si vitamina A, vitamina C si magneziu