Finanţarea învăţământului pe numărul de elevi a fost creată pentru a spori concurenţa între şcoli. Iniţiativa a provocat însă efectul invers. A blocat transferurile, generând nemulţumiri şi chiar disperare printre elevi şi părinţi.
Transferul este solicitat des în rândul liceenilor, care, după primii ani de studiu, constată că nu şi-au ales corect profilul sau vor să se îndrepte spre şcoli cu rezultate bune la examenele naţionale. Pentru a pleca de la o unitate de învăţământ la alta, elevii au nevoie de acceptul ambelor consilii de administraţie. Nu de puţine ori, la şcoala de la care se solicită plecarea consiliul de administraţie refuză cererea pentru a nu pierde banii sau chiar pentru a nu se desfiinţa o clasă. De aici încep revoltele şi stresul. Practic, liceenii sunt obligaţi să frecventeze cursurile unei unităţi de învăţământ în care nu mai doresc să înveţe din diverse motive.
Refuză să mai meargă la şcoală
Colegiul Naţional „Ştefan Odobleja“ din Craiova este una dintre unităţile de învăţământ cu astfel de cazuri. Cinci elevi se zbat să se mute din liceu. Unul dintre ei a refuzat să se mai prezinte la cursuri. Adolescentul este în clasa a XI-a, la clasa matematică-informatică, dar vrea să se transfere la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“ la acelaşi profil, pe motiv că „după comasarea liceului în 2011 cu alte trei şcoli tehnologice a scăzut procentul de promovare a bacalaureatului la unitatea în care se află“. Argumentul este susţinut şi de părinţi. „În 2009, la Liceul de Informatică «Odobleja», când am optat pentru acest liceu, absolvenţii promovau bacalaureatul în proporţie de 90%, iar acum media de promovare este de 26%. Nu mai este acelaşi lucru. Nu mai este aceeaşi şcoală pentru care copilul meu a optat şi a intrat cu media 9,15. Nu mai vreau ca acest copil să înveţe în această şcoală. Şi nici el nu mai vrea“, a spus Mihai