Curiosity, roverul trimis de NASA pe Marte cu misiunea de a afla dacă planeta roşie ar putea să întreţină viaţa microbiană, a acţionat ca un astronom şi a surprins o eclipsă marţiană, într-o serie de fotografii spectaculoase, informează Reuters.
Săptămâna trecută, Curiosity şi-a înzestrat camera de înaltă rezoluţie cu filtre de protecţie şi a fotografiat Soarele în timp ce Phobos, unul dintre sateliţii lui Marte, trecea prin faţa astrului.
Nu este uşor să surprinzi o astfel de eclipsă. Phobos, ca şi celălalt satelit marţian, Deimos, sunt mult mai aproape de Marte decât este Luna faţă de Pământ, iar trecerea lor pe cerul marţian este relativ rapidă. Phobos are nevoie de mai puţin de opt ore pentru a efectua o rotaţie în jurul lui Marte. Deimos are nevoie de 30 de ore pentru o rotaţie completă.
Sursa foto: nava.gov
Pe 13 septembrie, Curiosity i-a fotografiat pe cei doi sateliţi împreună pe cerul marţian.
"Phobos a atins uşor marginea Soarelui, aşa cum arată imaginile surprinse de Curiosity. Practic, a fost o eclipsă parţială", a explicat astronomul Mark Lemmon, de la Texas A&M University.
Curiosity a realizat peste 600 de imagini cu cele două camere video ale sale, iar aproximativ 100 dintre ele au captat diverse stadii ale eclipsei. Nu toate fotografiile au fost însă trimise spre Terra.
Curiosity are un partener în acest proiect. Aflat pe cealaltă parte a planetei roşii, roverul Opportunity urma să fotografieze la rândul lui aceeaşi eclipsă, miercuri.
Dincolo de frumuseţea fotografiilor, aceste imagini ar putea să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să afle mai multe informaţii despre structura internă a planetei Marte. Ca şi Luna, sateliţii marţieni generează o anumită forţă gravitaţională care schimbă uşor forma planetei.
"În schimb, acest fenomen modifică orbitele sateliţilor - Phobos încetineşte, iar Dei