Deşi românii s-au pronunţat, în 2009, în favoarea reducerii numărului de parlamentari, sunt toate şansele ca după alegerile generale să avem şi mai mulţi senatori şi deputaţi. Vor fi multe colegii în care se va dubla numărul de aleşi, iar estimările arată că s-ar putea ajunge la peste 550 de parlamentari.
O avertizare cu privire la creşterea numărului de aleşi a venit de la ex-vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente Alexandru Radu. „Calcule estimative şi simulările efectuate de echipa mea de cadre didactice atestă faptul că este posibil ca numărul parlamentarilor în noua legislatură să ajungă la peste 550. Reamintesc că, deja în 2008, într-un colegiu uninominal din judeţul Arad au fost aleşi doi deputaţi, dar atunci partidul care înregistra cel mai mare număr de voturi atingea doar 36% dintre opţiunile electoratului", a explicat politologul pentru Agerpres. Luând în considerare că actualul Legislativ numără 334 deputaţi (din care 18 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale) şi 137 de senatori, ar rezulta o diferenţă de cel puţin 79 de mandate.
O altă simulare, aparţinând Agenţiei de Rating Politic, arată că vom avea, faţă de actualul Legislativ, o diferenţă de 77 de mandate.
De unde rezultă diferenţa
Legea în vigoare, adoptată în 2008 şi nemodificată, este responsabilă de eventualele rezultate stranii de genul doi deputaţi pe acelaşi colegiu. Mai precis, este vorba de controversatul sistem de vot semiuninominal, semiproporţional, în care doar o parte din mandate sunt adjudecate direct (prin obţinerea a 50% plus unu din voturile din colegiu). Restul mandatelor (marea majoritate, în 2008) s‑au împărţit candidaţilor printr-un mecanism complicat de redistribuire, mecanism care a dus, în multe situaţii, la contestabilul rezultat ca mandatul să fie câştigat de cel plasat pe locul doi sau chiar locul trei.
Ce este diferit în 2012