Bursa anuală a locurilor de muncă pentru absolvenţi oferă aproape 4.000 de posturi. De opt ori mai puţine decât numărul celor care au terminat în 2012 liceul sau facultatea şi s-au înscris deja la şomaj.
Aproape unu din patru europeni cu vârste între 15 şi 25 de ani era şomer în luna iulie a acestui an, conform ultimei analiza a Eurostat (Biroul European de Statistică). Procentul este alarmant mai mare decât decât cel din 2008, anul declanşării crizei, când rata în interiorul acestei categorii era de 15%.
Mai mult, unu din trei tineri europeni şomeri se afla în această situaţie de peste 12 luni, adică aparţinea categoriei cu cele mai mici şanse de revenire pe piaţa muncii, cea a şomerilor de lungă durată.
Tinerii din România nu sunt cei mai nefericiţi din Europa, în ceea ce priveşte relaţia lor cu piaţa muncii, cel puţin aşa arată statisticile Eurostat. Spre exemplu, unu din doi spanioli cu vârste de cel mult 25 de ani nu are un loc de muncă, pe când în România, doar unul din patru tineri cu vârste între 15 şi 25 de ani se află într-o situaţie asemănătoare. Asta nu înseamnă însă că cei din promoţia 2012 au foarte multe şanse să-şi găsească o slujbă.
La sfârşitul lui iulie, la agenţiile de şomaj din ţară erau înregistraţi 73.160 de români de cel mult 25 de ani. Dintre aceştia, potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), 34.200 erau absolvenţi de liceu sau facultate înregistraţi în lunile iunie şi iulie.
Concurenţă aprigă
Pentru ei şi pentru cei înscrişi în august şi septembrie, ANOFM organizează vinerea viitoare, 28 septembrie, Bursa anuală a locurilor de muncă pentru absolvenţi. Vor fi scoase la concurs, la nivel naţional, aproape 4.000 de posturi. Asta înseamnă peste opt tineri pe un job, fără a-i pune la socoteală pe absolvenţii intraţi în şomaj în ultimele şase să