Roşiile se clasează pe primul loc din rândul produselor agroalimentare pe care Republica Moldova le importă. Tomatele sunt urmate de citrice şi cartofi.
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a declarat pentru Info-Prim Neo că unul din motivele pentru care roşiile sunt importate într-o cantitate atât de mare este că în Moldova nu există un serviciu de sortare şi ambalare a legumelor. „Moldovenilor nu le este convenabil să crească roşii, nici măcar în sere, pentru că în ţara noastră nu există servicii de sortare şi ambalare a legumelor. Managerii de supermarket nu vor merge la piaţă să cumpere roşiile cu sacii. Ei preferă să le importe din Turcia, gata sortate şi ambalate", a comunicat Vasile Bumacov.
Ministrul agriculturii spune că autorităţile nu pot estima exact proporţia fructelor şi legume importate în Republica Moldova, întrucât nu au cum să înregistreze tot ce se produce la nivel local. „Nu putem număra ceea ce nu se înregistrează. Ţăranii cresc în propriile grădini destul de multe legume şi fructe pe care singuri le consumă, astfel nu putem duce un cont", a remarcat Vasile Bumacov.
Sergiu Ţirigan, şeful adjunct al Direcţiei marketing şi relaţii internaţionale din cadrul ministerului, a comunicat că, anul trecut, tomate în stare proaspătă sau refrigerată au fost importate în cantitate de 22 de tone, în proporţie de 95% din Turcia. Cartofii sunt importaţi preponderent din statele UE, în special din Polonia, România şi Germania. Citricele sunt importate în Moldova din peste 40 de state ale lumii, însă 50% din volumul total sunt aduse din Turcia, iar pe al doilea loc se clasează Grecia. Bananele, proaspete sau uscate, sunt importate în mare parte din Ecuador, Costa Rica şi Columbia.
Preponderent din statele europene Moldova importă caise, cireşe şi piersici. În proporţie de 70% sunt aduse din Grecia, România şi Bulg