De-a lungul istoriei, oamenii au căutat noi căi de a vindeca bolile, de a trăi mai mult, a arăta mai bine şi a fi mai sănătoşi, scrie Business Insider. Cercetarea în domeniul sănătăţii continuă şi astăzi, iar pe piaţă intră mereu medicamente de ultimă generaţie. În trecut, însă, oamenii foloseau diferite remedii, fără a face, în prealabil, o investigaţie amănunţită asupra rolului lor.
Iată, mai jos, câteva exemple de tratamente şi practici medicale despre care strămoşii noştri credeau că vindecă, iar ele erau, în realitate, nesănătoase.
1. Produsele radioactive
La începutul anilor 1900, oamenii credeau că radioactivitatea face bine organismului. În comerţ, se găseau numeroase produse radioactive: pandative pentru cei care sufereau de reumatism, pături pentru cei care aveau artrită, cosmetice anti-îmbătrânire şi altele. Apa radioactivă a fost de departe cel mai popular şi comercializat produs, Eben Byers, un cunoscut industriaş al vremii, susţinând că bea trei sticle pe zi. Moartea lui a inspirat, în 1932, următorul titlu din Wall Street Journal: "Apa radioactivă a funcţionat în cazul lui, până când i-a căzut falca".
2. Cartilagiul de rechin
John Prudden, un chirurg din 1950, a început cercetările asupra modului în care cartilagiul de rechin poate deveni tratament medical. Prudden susţinea că a vindecat cazuri de cancer şi tumori cu ajutorul acestui tip de cartilagiu. Concluziile la care el a ajuns nu au fost confirmate sau extinse cu ajutorul altor studii, însă, în 1992, odată cu publicarea cărţii “Sharks Don't Get Cancer”, cartilagiul de rechin a devenit popular în medicina alternativă. Ideea era că dacă rechinii nu fac cancer, iar scheletul lor este format aproape în totalitate din cartilagiu, trebuie să existe ceva în acest ţesut care protejează împotriva apariţiei bolii. Medicina modernă nu susţine această ipoteză, considerând