In orice relatie, mai ales in cazul celor de lunga durata, atunci cand partenerii impartasesc experiente diverse, acestia se confrunta, invariabil, cu situatii conflictuale, care, uneori, pot impiedica relatia sa continue. Raportarea adecvata la probleme si cautarea de solutii reprezinta cheile succesului intr-o relatie! Iata ce va sfatuieste psihologul sa faceti:
1. Nu priviti in trecut, ci raportati-va la prezent si viitor!
De multe ori, atunci cand lucrurile schimba intr-o relatie, suntem tentati sa ne raportam la trecut. Intrebari sau invitatii la reverie de genul "Cum era inainte", "Ce faceam impreuna inainte", "Cum ne comportam inainte" nu fac altceva decat sa adanceasca si mai mult prapastia prezenta. Reprosuri de genul "Te-ai schimbat! Nu mai esti ca inainte!" sau "E clar ca relatia noastra nu mai este cum a fost odata!" perpetueaza o stare de conflict si nu ajuta in gasirea solutiilor. Raportarea la un trecut emotional nu face decat sa intareasca si mai mult atasamentul partenerilor fata de experientele anterioare comune, sa ii ancoreze in trecut, uitand de viitor. Frecvent, partenerii omit faptul ca orice relatie are dinamica ei si, o data cu evolutia acesteia, pot aparea si incercari sau conflicte. Daca problemele sau conflictele sunt actuale, si solutiile trebuie sa fie actuale. Nu rascoliti trecutul in cautarea solutiilor miraculoase! Ele exista in prezent si aduc schimbari care vizeaza viitorul!
2. Nu cereti altora sa gaseasca solutii la probleme voastre!
Atunci cand problemele cuplului par sa ii copleseaca pe parteneri, fara a gasi solutii imediate, acestia sunt tentati sa caute solutii in alte parti, consultandu-se cu persoane neimplicate direct in conflict. Gresit! Astfel de abordari, desi par a fi eficiente pe moment, nu aduc schimbari de durata, ci doar dezamorseaza pentru moment un conflict, nerezolvand insa situati