Dupa varsta de 50 de ani, corpul femeilor isi modifica forma, deoarece grasimile incep sa se acumuleze mai degraba la nivelul abdomenului decat pe solduri si coapse. De aceea, femeile aflate la menopauza sunt predispuse la ceea ce medicii numesc obezitate abdominala.
Exista doua tipuri de obezitate abdominala: cea care apare doar sub piele, numita obezitate subcutanata, care este doar inestetica si mai putin periculoasa pentru sanatate, si obezitatea viscerala, care se produce in profunzimea abdomenului si afecteaza toate organele interne. Obezitatea viscerala este implicata in declansarea unor boli grave precum diabetul, cancerul de colon sau de san, bolile cardiovasculare. Iata de ce medicii le recomanda femeilor prevenirea acestui factor de risc dupa menopauza.
In incercarea de a descoperi o solutie eficienta pentru prevenirea obezitatii abdominale la femei, o echipa de cercetatori americani au aflat ca responsabila de aparitia grasimii viscerale este o enzima, pe care au denumit-o ALDH1A1. Intr-un articol publicat in revista de specialitate Diabetes, autorii descoperirii sustin ca aceasta enzima ar putea avea un rol-cheie in rezolvarea multor probleme legate de menopauza. Oamenii de stiinta afirma ca blocarea enzimei ALDH1A1 ar duce la impiedicarea acumularii de grasime in jurul taliei la femei dupa menopauza. Ei au demonstrat deja acest lucru la femele de soareci, carora li s-a blocat aceasta enzima si care nu s-au ingrasat deloc desi au fost supuse unei diete bogate in grasimi.
Putem extrapola rezultatele obtinute pe soareci la om? Doctor Ouliana Ziouzenkova, profesor de nutritie la Universitatea din Ohio, cea care coordoneaza cercetarile, si-a exprimat optimismul intr-o declaratie pentru cotidianul francez Le Figaro: "stim cu siguranta ca enzima ALDH1A1 actioneaza in acelasi fel atat la femei, cat si la soareci. Pe de alta part