Un studiu francez care demonstrează că organismele modificate genetic au influenţe devastatoare asupra sănătăţii a produs reacţii în lanţ în Franţa, dar şi în Europa. Cum stă România?
Studiul realizat în mare secret la Universitatea din Caen demonstrează că după doi ani în care au fost hrăniţi cu porumb modificat genetic, trei sferturi dintre cobai au murit ori s-au îmbolnăvit. Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a luat poziţie imediat şi a explicat că Franţa va cere interzicerea la nivel european a OMG-urilor, dacă testele oamenilor de ştiinţă se confirmă. Cele care vor da rezultatul sunt Agenţia Naţională pentru Securitate Sanitară din Franţa şi Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor.
În aşteptarea verdictului, Uniunea Europeană a decis să îngheţe procesul de acordare a autorizaţiei pentru un alt tip de organism modificat genetic.
În Uniunea Europeană este permisă cultivarea a două organisme modificate genetic: un soi de porumb şi unul de cartof. Legislaţia la nivel european este una destul de laxă, iar unele state precum Franţa au decis încă de acum mai mulţi ani să interzică producerea acestora pe teritoriul lor. Importurile sunt însă permise, aşa că OMG-urile ajung oricum în alimentaţie. Parisul spune că dacă rezultatele sunt confirmate, va cere suspendarea tuturor importurilor, ceea ce ar putea duce la tensiuni comerciale cu Statele Unite, cel mai mare producător de organisme modificate genetic.
România permite cultivarea pe teritoriul său a porumbului modificat genetic. Au existat mai multe controverse de-a lungul timpului, inclusiv legate de conflicte de interese în cazul a doi foşti miniştri ai Agriculturii, Valeriu Tabără şi Stelian Fuia, care ar fi avut legături cu americanii de la Monsanto, cel mai mare producător de OMG-uri din lume.
Monsanto este prezent în România şi a anunţat recent că intenţionează să inv