Evenimentul Romanian Agribusiness Conference, ajuns la ediţia a treia, a fost organizat de Medien Conferences cu sprijinul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi a Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli LAPAR şi a partenerului principal, NHR Agropartners şi având ca parteneri BRD, Cerealcom, Bancpost, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi Fondul de Garantare a Creditului Rural.
Conferinţa a avut loc la data de 20 septembrie 2012 la Anthenee Palace Hilton şi a luat în dezbatere subiecte precum măsurile de subvenţionare în agricultură, Politica Agricolă Comună (PAC) şi strategia de dezvoltare a agriculturii româneşti pe termen lung, restricţionarea accesului străinilor la achiziţia de terenuri şi reducerea TVA.
Poziţia Agricolă Comună (PAC) va prevede reduceri de buget cu zeci de miliarde de euro. Dacă Comisia Europeană (CE) propune păstrarea bugetului la nivelul anului trecut, se vor pierde aproximativ 38 de miliarde de euro prin indexarea la inflaţie. Însă marii actori ai Uniunii au propus în cadrul reuniunii de la Nicosia din 9-11 septembrie reducerea bugetului comun cu 100 de miliarde de euro, spune Rareş Niculescu, europarlamentar şi fost vicepreşedinte al Comisiei de Agricultură din cadrul Parlamentului European. La reuniune România nu a fost reprezentată la nivel de ministru al Agriculturii, a adăugat Niculescu.
„România ar putea fi afectată de această măsură prin reducerea fondurilor pentru agricultură", spune Niculescu. România a avut la dispoziţie pentru dezvoltare rurală circa 8 miliarde de euro în intervalul 2007-2013, din care au fost absorbite aproximativ 4 miliarde de euro (50%), a adăugat el.
„Cu privire la dezoltarea rurală, cel mai mare duşman al României sunt autorităţile române", spune Niculescu, referindu-se la nivelul apăsător al birocraţiei. El a oferit ca exemplu cazul unu