O echipă americano-engleză care a venit cu o ecuaţie pentru a prezice forma unei cozi de cal a câştigat unul din premiile Ig Nobel 2012.
Patrick Warren, Raymond Goldstein, Robin Ball şi Joe Keller au ridicat prestigiosul premiu la o gală desfăşurată la Universitatea Harvard.
Premiile Ig Nobel sunt un fel de parodie la seriosul premiu Nobel pentru ştiinţă.
Printre ceilalţi câştigători din 2012 se află şi nişte echipe care au studiat cum cimpanzeii ar putea să se recunoască din spate şi cum se varsă cafeaua dintr-o cană care se mişcă.
Însă, deşi aceste studii par stupide, cele mai multe din ele sunt realizate pentru a rezolva probleme adevărate ale lumii şi sunt publicate în revistele de specialitate.
Dr. Warren, cercetător pentru Unilever în Marea Britanie, a fost încântat să îşi ridice premiul Ig Nobel. “Domeniul meu, fizica statistică, nu este ceva de care au auzit prea mulţi, aşa că sunt încântat că am făcut ceva care provoacă imaginaţia”, spune cercetătorul. El şi colegii săi au realizat “ecuaţia formei cozii de cal”. Aceasta ia în calcul grosimea părului, fibrele de pe cap, efectele gravitaţiei şi prezenţa onduleurilor pentru a descoperi cum se va comporta coada de cal. Împreună cu Numărul Rapunzel, ecuaţia poate fi folosită pentru a prezice forma părului când este strâns în spatele capului.
“La Unilever, acest lucru este foarte important, pentru că vindem o mulţime de produse pentru îngrijirea părului. Dar există mai multe aplicaţii, acolo unde ai multe fibre strânse laolaltă, precum în materiale (…) Contribuie şi la animaţia computerizată. Părul, de exemplu, este extrem de greu de realizat astfel încât să pară natural, în filmele de animaţie”, explică dr. Warren.
Ceremonia Ig Nobel de joi a fost cea de-a 22-a de când revista de umor ştiinţific Annals of Improbable Research, a înfiinţat-o.
La gală participă şi laurea