Jucăriile nu sunt deloc inofensive pe cât par, avertizează specialiştii, care au constatat că o jucărie din trei conţine substanţe dăunătoare sănătăţii copiilor. La această concluzie a ajuns o echipă de cercetători care au constatat că jucăriile au în compoziţia lor compuşi chimici dăunători organismului.
Datele studiului arată că printre substanţele dăunătoare se numără şi cantităţi mari de plumb, substanţe inflamabile şi arsenic. Cercetarea mai arată că substanţele găsite în jucării pot provoca probleme reproductive, cancer, dificultăţi de dezvoltare şi învăţare sau probleme hormonale.
Pentru ca jucăriile să nu afecteze buna dezvoltare şi sănătatea celor mici, specialiştii spun că cel mai sigur este ca părinţii să opteze pentru jucăriile ecologice, care nu sunt fabricate din plastic sau din alte materiale sintetice.
Cele mai bune jucării, în acest sens sunt cele obţinute din materiale reciclabile precum lemnul, pluta, hârtia sau cartonul. De asemenea, picturile de pe jucării trebuie să fie realizate cu vopseluri vegetale şi să nu conţina metale grele sau dizolvanţi chimici.
Cum se aleg jucăriile „sănătoase”
Deşi majoritatea părinţilor şi-au arătat un interes crescut faţă de jucăriile ecologice, piaţa de profil nu are încă un simbol după care să fie recunoscute. De aceea, specialiştii au realizat un mic îndrumar pentru părinţii care vor să opteze pentru jucăriile ecologice:
● Materia primă din care este făcută jucăria poate fi un prim semn că jucăria nu conţine substanţe toxice. Este indicat să optaţi pentru lemn, care să fie certificat de FSC - Forest Stewardship Council sau PEFC - Pan European Forest Certification. În plus, materia prima nu trebuie să conţină substanţe toxice precum acizi, clor sau solvent. De asemenea, trebuie evitat plasticul sau pvc-ul.
● Ambalajul jucăriei trebuie să fie făcut din materiale recic