IAŞI. La alegerile din 9 decembrie, candidatul unui partid dintr-un colegiu va înfrunta competitorii altor formaţiuni politice, însă indirect, vor fi atenţi şi la ceea ce fac „amicii” lor de partid în alte colegii.
Un astfel de duel se anunţă în interiorul PDL, între actualul şi fostul lider al filialei.
Proaspăt desemnat în funcţia de preşedinte interimar al PDL Iaşi Gabriel Surdu a şi anunţat că va candida la Senat, pe colegiul ocupat în prezent de liberalul Varujan Vosganian.
Este colegiul senatorial cel mai mare din mediul rural, care cuprinde trei colegii de deputaţi, respectiv cele ocupate de Luminiţa Iordache, Relu Fenechiu şi Petru Movilă. Teoretic, PDL are şanse să obţină aici cel mai mare număr de voturi, din cele trei colegii rurale.
În municipiul Iaşi, cel mai mare colegiu e Tătăraşi-Nicolina-CUG al senatorului Dumitru Oprea.
Cum PDL are în sondaje aproximativ 20 la sută, democrat-liberalii pot spera la un senator în alegerile din 9 decembrie.
Cu alte cuvinte, sunt toate şansele să asistăm indirect la o bătălie Surdu-Oprea. Cine ia cel mai mare număr de voturi se poate considera senator. Singura condiţie e ca USL să aibă în ambele colegii fie sub 50 la sută, fie peste 50 la sută. În cazul în care, USL ia 50 la sută plus unu din voturi în colegiul unde candidează Surdu, dar sub 50 la sută în municipiu, atunci proaspătul interimar al PDL Iaşi iese din cursă. Invers, dacă în colegiul lui Oprea, USL scoate peste 50 la sută, dar nu atinge acest prag în colegiul lui Vosganian, atunci Oprea pierde senatul, postul fiind castigat de Surdu.
În mediul politic ieşean au apărut deja speculaţii cum că USL l-ar putea ajuta discret discret pe Surdu să ajungă senator.
IAŞI. La alegerile din 9 decembrie, candidatul unui partid dintr-un colegiu va înfrunta competitorii altor formaţiuni politice, însă indirect, vor fi atenţi şi la