Autorităţile s-au lăudat ani la rând cu nume mari interesate de combinatul vâlcean
Ieri, însă, la termenul limită, nicio companie importantă nu a depus vreo ofertă
Deşi s-au cumpărat 13 caiete de sarcini, la licitaţie vor fi prezenţi nemţii de la PCC SE, două firme ale lui Ştefan Vuza şi Dan Diaconescu
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a fost tratat de autorităţi fiind drept una dintre bijuteriile coroanei, una din puţinele rămase dintr-un sistem industrial românesc moştenit din perioada comunistă. Ani la rând pe buzele autorităţilor s-au plimbat companii mari, de la gigantul energetic rus Gazprom, la azerii de la SOCAR, una din cele mai mari companii din zona Mării Caspice, sau kazahii de la KazMunaiGas, companie care deţine deja în România activităţile Rompetrol preluate de la omul de afaceri Dinu Patriciu.
Chiar şi în ultima perioadă, autorităţile au jucat o carte cu intenţia de a atrage cât mai mulţi investitori şi au bătut monedă pe interesul companiei sârbeşti TISE, parte a grupului Gazprom, care ar fi reprezentat indirect interesul gigantului rus. De asemenea, cei implicaţi în procesul de privatizare a societăţii vâlcene au plusat la această mână, afirmând că s-au vândut 13 caiete de sarcini, în vederea participării la licitaţia pentru combinatul chimic.
Ieri, însă, la finalul perioadei de depunere a ofertelor, termen prelungit cu două zile, niciun nume important nu şi-a prezentat oferta. Nici TISE, nici Gazprom, nici SOCAR sau vreun alt nume vehiculat în ultimii ani.
Nici măcar cele două "nume mari" despre care vorbea Victor Ponta la începutul lunii septembrie. Atunci, premierul anunţa că ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, va răspunde cu capul pentru succesul operaţiunii de privatizare. Premierul fusese informat că două nume mari din zone geografice s-au arătat interesate de Oltchim. "Ne speriasem la un moment dat că