Un seminar organizat, ieri, la Centrul de Afaceri din Vaslui pe tema impactului asupra mediului în cazul exploatării gazelor de şist s-a transformat în discuţii aprinse între repreznetanţii Grupului De Iniţiativă al Societăţii Civile (GISC) Bârlad şi cei de la prezidiu.
La evenimentul organizat de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei, printre invitaţi s-au numărat şi profesorul academician Nicolae Anastasiu, fostul preşedinte al Societăţii Geologice din România, şi profesorul universitar Mihai Şaramet, profesor la departamentul Geologie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie a Universităţii „Al. I. Cuza" din Iaşi.
La întâlnire au participat câţiva primari, directori de instituţii deconcentrate, oameni de afaceri şi conducerea Camerei de Comerţ din Vaslui, cea care a fost intermediarul acţiunii.
În sală şi-au făcut apariţia, neinvitaţi, şi membrii GISC din Bârlad, cei care i-au pus la zid pe marcanţii oameni din ştiinţă, acuzându-i că fac lobby pentru compania Chevron care doreşte să extragă gaze de şist din judeţul Vaslui prin metoda fracturării hidraulice.
Discuţiile aprinse au avut la bază întrebări logice, simple la care se aştepta un răspuns simplu. „Este sau nu periculoasă metoda fracturării hidraulice?", aceasta a fost una din întrebări la care distinşii profesori geologi de la prezidiu „nu au ştiut" să dea un răpuns simplu. Eschivându-se în spatele termenilor pompoşi din domeniu, specialiştii de la prezidiu au primit, de asemenea, o lecţie de geologie de la unul din membrii GISC, doctorul Gabriel Sava, culmea, fost elev al academicianuli Nicolae Anastasiu.
Membrii GISC Bârlad nu s-au lăsat convinşi de explicaţiile date de specialişti
Cu şi fără argumente
Reprezentanţii societăţii civile au venit foarte bine documentaţi la această întâlnire, spre surprinderea