La începutul acestui an, un fotograf a descoperit, pe fundul oceanului, în apropiere de coasta Japoniei, o formă circulară de nisip, perfect creionată,scrie Yahoo!. Aflat la o adâncime de 24 de metri sub nivelul mării şi cu un diametru de aproximativ doi metri, interesantul cerc a fost filmat şi fotografiat pentru ca Ookata şi echipa lui să reuşească să desluşească misterul acestei apariţii.
trendhunterstatic.com
Cercetătorul a fost şocat să descopere că impresionanta formă apărută în adâncuri este “opera” unui peşte balon, o creatură de câţiva centimetri care a dat nisipului această formă doar folosindu-şi o aripă.
trendhunterstatic.com
Dincolo de imaginea impresionantă, Ookata a vrut să afle care este totuşi utilitatea acestei construcţii pentru peştele balon, care lucrează zi şi noapte pentru a crea forma de nisip.
tumblr.com
Explicaţia cercetătorului este următoarea: femelele din această specie de peşti sunt atrase de crestele şi văile din nisip, în centrul cărora îşi depun ouăle, pentru a le proteja de curenţii oceanici. Cu cât conţine mai multe creste, care servesc drept barieră în calea curenţilor, cu atât sculptura atrage mai multe femele.
Potrivit aceleaşi surse, descoperirea reprezintă un lucru infim în ceea ce priveşte cunoştinţele despre adâncurile oceanelor. Resteul, de 95%, încă aşteaptă să fie explorat.
Peste 70% din suprafaţa Terrei este acoperită cu apă, iar oceanele rămân, chiar şi în faţa tehnologiei moderne, unele dintre cele mai misterioase părţi ale acestei lumi, mai scrie Yahoo!. Conform Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei, 95% din ceea ce se află sub apă nu a fost niciodată văzut de oameni. NASA confirmă că oamenii deţin hărţi mai detaliate ale planetei Marte decât ale adâncurilor apelor de pe Pământ.
La începutul acestui an, un fotograf a descop