Un studiu lansat de fondurile private de pensii din Romania sustine ca generatia ”decreteilor” va avea o pensie de stat la nivelul a 15% din ultimul salariu. Tema nu e noua: de ani buni auzim ca populatia activa duce in spate de doua ori mai multi pensionari, sociologii anunta un declin demografic, iar intrebarea ”cine o sa ne plateasca pensiile?” e afisata pe frontispiciul maternitatilor sau in farmacii, pe prospectul cutiei cu Viagra.
Raspunsul ar trebui sa fie foarte simplu: miliardarii! E drept ca populatia activa se reduce numeric, in Europa si SUA, dar productivitatea a crescut de mii de ori, in cateva decenii. Daca iei ca generator de venituri angajatul, ai o problema. Daca ai lua in calcul productia unei intreprinderi industriale, pensionarii ar avea din ce sa traiasca mult si bine. Cu o conditie: ca resursele generate sa fie redistribuite in societate. Astazi, constatam ca, pe masura ce robotii inlocuiesc muncitorii, patronii au venituri tot mai mari, iar salariatii, in cel mai bun caz, doar venituri constante. Impozitele sunt tot mai mici, atat din considerente ideologice, cat si din pragmatism, ca sa nu fuga detinatorii capitalului cu banii in paradisurile fiscale, pe care, ca sa vezi, nu le poate desfiinta nici macar al mai tare fisc din lume, cu toate portavioanele si arsenalul sau nuclear.
Din pacate, nici asa zisa clasa de mijloc, care isi face iluzii cu relativa bunastare din prezent, nu va avea o soarta prea buna, in viitor. SUA ne-au demonstrat, de la inceputul crizei, care e trendul: averile superbogatilor au crescut, numarul celor din clasa mijlocie s-a redus cu 10 la suta, iar veniturile celor care au ramas in plutonul median au scazut tot cu 10 procente.
Solutia la criza pensiilor nu poate fi sexul neprotejat. Și asa planeta nu mai are rezerve, iar forta de munca nu are cautare. Daca s-ar naste o noua generatie de decretei,