Are 18 ani şi a intrat la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi cu 9,19. Este o tânără ca oricare alta, însă mediul din care provenea nu i-ar fi permis niciodată să îşi împlinească visul. "Discriminarea m-a făcut să vrea să le demonstrez celorlalţi că nu contează etnia; dacă eşti bun, nimeni nu te poate discrimina pe criterii etnice", îmi explică proaspăta studentă de etnie romă.
Alexandra-Daniela Constatinescu a făcut un an de pregătire gratuită la chimie, în cadrul programului "O Generaţie de Profesionişti Romi în Domeniul Medical",un program naţional adresat tinerilor de etnie romă care îşi doresc o carieră în medicină, dar care nu ar avea posibilitatea să-şi urmeze visul, din cauză că provin din familii vulnerabile.
Discriminarea nu trebuie să fie luată ca un handicap
Alexandra este din Brăila şi are 18 ani. Ea apreciază că, fără cursuri, nu ar fi reuşit niciodată să fie admisă la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi. "Nu cred că aş fi reuşit la Farmacie, pentru că majoritatea candidaţilor se pregăteşte în particular şi, din cauza situaţiei mele, părinţii nu îmi puteau oferi ore suplimentare", explică tânăra studentă pentru România Liberă.
A mers la ore de cinci ori pe lună, câte două ore, din decembrie 2011 până în iulie 2012. La fiecare tutorat, ea avea de pregătit teme şi era evaluată. Dacă lua note de 9 şi 10, primea o bursă lunară în valoare de 400 lei, iar, dacă lua note mai mici, primea 200 lei pe lună.
"Nu pot să spun că am fost discriminată, discriminarea nu trebuie să fie luată ca un handicap. Discriminarea m-a făcut să vreau să le demonstrez celorlalţi că nu contează etnia, dacă eşti bun, nimeni nu te poate discrimina pe criterii etnice", arată tânăra.
Citeşte şiPovestea copiilor care nu ştiau nici să se joace. Cum sunt "educaţi" părinţii să-şi trimită copiii la şcoală
Ea povesteşte că şi-a ales prof