DORINTÃ “O scoalã mare, curatã, cu toalete, teren de sport, laboratoare si calculatoare” este singura dorintã a celor 95 de elevi din Fâstâci care învatã în cinci sãli improvizate în Ocolul Silvic si în Dispensarul din sat. Multi dintre ei nu au vãzut niciodatã cum aratã o unitate de învãtãmânt normalã, îsi pot doar imagina, si vorbesc cu invidie despre copiii norocosi care nu trebuie sã stea îngrãmãditi în bãnci pentru a afla când a domnit Stefan cel Mare, cum se rezolvã o ecuatie sau care este cel mai înalt munte din România. Inteligenti si pusi pe sotii, acestia sperã ca mãcar fratii lor mai mici sã învete în conditii mai bune.
Elevii clasei a V-a se pregãteau sã înceapã o nouã orã când am ajuns la scoala improvizatã în clãdirea Ocolului Silvic. Respectuosi, s-au ridicat în picioare si ne-au salutat în momentul în care am intrat în clasã. Îngrãmãditi în bãnci, cu ghiozdanele asezate pe parchet, cei aproximativ 20 de copii curiosi din fire si obisnuiti cu vizitele din ultimele zile a celor din mass-media ne-au întrebat: “Sunteti de la televiziune? Ati venit sã vedeti ce bãnci vechi avem?”. Cu zâmbetul pe buze, dezinhibati, comunicativi si dornici de a acumula noi cunostinte, acestia nu pãreau a fi prea îngrijorati de faptul cã vor fi nevoiti sã-si ia notitele zi de zi pe câte un colt de bancã. La întrebarea “Vã place scoala?” copiii au rãspuns în cor “Ne place cartea, dar scoala nu ne place!”. Aceeasi stare de spirit am întâlnit-o si la elevii mai mari care s-au obisnuit deja cu conditiile mizere în care trebuie sã învete.
“Mi-ar plãcea sã învãt într-o scoalã mare, cu pereti vopsiti în culori vesele.”
Andreea are 13 ani si este elevã în clasa a VII-a. Materia ei preferatã este biologia si este hotãrâtã ca în viitor sã urmeze facultatea si sã ajungã un biolog renumit. Are numeroase activitãti extrascolare, însã cel mai mult îi place sã mear