Planul preşedintelui BCE, Mario Draghi, privind achiziţia de obligaţiuni guvernamentale are mai mult succes în a menţine costurile de împrumut ale unor ţări ca Franţa şi Belgia la minime record decât în a convinge investitorii să finanţeze Spania şi Italia mai ieftin, potrivit Bloomberg.
Randamentul obligaţiunilor Spaniei pe trei ani a revenit la 3,83% după ce a coborât la 3,37% pe 7 septembrie, la numai o zi după ce Draghi a prezentat detaliile propunerii sale de achiziţii nelimitate de obligaţiuni ale ţărilor care acceptă condiţii economice în schimbul acţiunilor. Costul de asigurare a datoriilor Franţei a coborât în această perioadă cu 24%, aproape dublu faţă de 13% pentru Italia.
"Ceea ce a făcut Draghi a fost benefic într-o anumită măsură, dar există încă scepticism în piaţă pentru că Spania nu a făcut pasul de a cere ajutor. Nu schimbă faptul că Spania are încă o problemă mare de rezolvat. Franţa şi Belgia sunt văzute ca fiind mai sigure", a declarat Adrian Owens, de la firma londoneză GAM, care supraveghează active de 62 miliarde de dolari.
Randamentul titlurilor Spaniei pe doi ani este de 3,14%, faţă de 0,24% pentru Franţa. Italia are un cost de finanţare pe doi ani de 2,16%, de şase ori mai mare faţă de 0,36% în cazul Belgiei.
"Programul BCE sună agresiv, iar pieţele au crescut iniţial, pentru că investitorii nu vor să stea în calea rezolvării situaţiei. Ulterior şi-au dat seama că nu blochează nimic. Întâi trebuie să se treacă printr-un proces. Cred că Spania nu va accepta decât dacă va fi forţată de piaţă", afirmă John Wraith, analist la Bank of America Merrill Lynch.
Spania a avut performanţe mai slabe şi ca Irlanda, ţară lăudată de UE pentru reformele economice. Obligaţiunile irlandeze au adus investitorilor un câştig de 4,6% de la anunţul BCE, triplu faţă de 1,5% în cazul obligaţiunilor Spaniei, potrivit unor indici Bank of