Daca timp de decenii SUA au reusit sa intre singure in competitie cu fortele globale, in zilele noastre descopera ca depind intr-un grad mare de economia si bunastarea Europei. Germania descopera ca risca sa fie prea mare pentru Europa si insuficient de mare pentru restul lumii. Romania este un factor de risc in Europa, din cauza deficitului de democratie si problemele cu buna guvernare.
Din aceste motive si altele, spune Mircea Geoana intr-un articol in The Atlantic, secolul nostru va fi definit de felul in care Europa si SUA colaboreaza pentru a redefini valorile si principiile.
O legatura reinnoita UE-SUA nu se va intampla de la sine, ci are nevoie de o coordonare economica, diplomatica, de securitate, in regiuni dificile. Includerea Turciei si Israelului in acest proces, oricat de dificila ar fi, este critica pentru succesul sau, continua Geoana.
In loc sa se planga ca SUA nu ofera garantii de securitate, Europa, adica inclusiv noii membri UE si membrii NATO, ar trebui sa isi asume responsabilitatea si sa ocupe locul strategic in regiune.
Unele scopuri evidente includ incheierea aducerii Balcanilor de Vest sub influenta Occcidentului si elaborarea unei politici europene energetice eficiente, pentru a reduce rolul Rusiei. Tari precum Romania si Polonia cer demult coordonarea reformei apararii in tarile UE si NATO, pentru a construi o capacitate de respingere robusta, care ar reduce dependenta de SUA.
Geoana continua explicand ca si America este la fel de dependenta de Europa.
"Tara mea se afla la ceea ce eu numesc dubla periferie, atat a geografiei, cat si influentei. Este un loc negativ pentru tari care au unelte limitate cu care sa iasa de acolo. Interesele economice private castiga treptat actiunile majoritare in politica. Dezechilibrul rezultat, intre corporatiile multinationale si investi