Un milion de persoane au ieşit în stradă sâmbătă în Portugalia pentru a manifesta împotriva planurilor de economii ale guvernului, care includ majorarea contribuţiilor sociale plătite de angajaţi de la 11% la 18% şi reducerea celor plătite de angajatori de la 25% la 18%, scrie EUObserver.
De cealaltă parte a Europei, în Grecia, creditorii au aprobat reduceri de cheltuieli de 9,5 mld. euro, iar negocierile vor continua până când se ajunge la un consens asupra întregului pachet de austeritate de aproape 12 mld. euro, potrivit unui oficial al guvernului, citat de CNBC.
Guvernul Portugaliei se confruntă cu o amplă opoziţie populară faţă de măsurile de austeritate cerute de creditorii internaţionali ai ţării. Mărirea contribuţiilor sociale pentru angajaţi este doar una din măsurile prevăzute de noul pachet agreat cu Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) în schimbul căruia Portugalia ar primi încă un an pentru a-şi atinge ţintele de deficit. Această măsură ar echivala cu tăierea a câte unui salariu lunar de la fiecare angajat.
Socialiştii din opoziţie au avertizat joi că îşi vor retrage sprijinul pentru programul de bailout de 78 mld. euro şi vor vota împotriva proiectului de buget pentru anul viitor dacă guvernul nu renunţă la această măsură. Consensul total în favoarea bailout-ului a diferenţiat până acum Portugalia de alte ţări suferinde din zona euro, precum Grecia, scrie Thomson Reuters. În acelaşi timp, măririle de taxe şi tăierile de cheltuieli impuse prin pachetul de salvare au adus Portugalia în cea mai cruntă recesiune din anii 1970 şi au contribuit la creşterea ratei şomajului la peste 15%.
Preşedintele portughez Anibal Cavaco Silva a convocat o şedinţă a consiliului de stat pentru vineri, în încercarea de a găsi un compromis. Dacă blocajul continuă, miniştrii de finanţe din zona eu