România a luat deja multe "medicamente amare" recomandate de FMI şi, drept rezultat, pare bine poziţionată pentru a avea parte de o creştere accelerată în următorii ani, comentează pe blogul său Mark Mobius, omul din spatele Fondului Proprietatea, preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group.
El crede că cele mai recente turbulenţe politice din România sunt un exemplu despre cum "politica şi luptele pentru putere pot impiedica progresul economic", dar acum, după ce o parte din nesiguranţa politică a fost înlăturată, consideră că România îşi poate continua drumul într-un mod productiv.
În opinia acestui adevărat guru al pieţelor emergente, lupta pentru autoritate din această vară dintre prim-ministrul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu a dus la deprecierea monedei locale (leul) la nivele record faţă de euro, iar această situaţie "a împiedicat eforturile ţării de a se împrumuta şi a subminat încrederea investitorilor".
Mark Mobius face o trecere în revistă a evenimentelor de pe scena politică din România, amintind suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu şi invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, adăugând că "aceste fricţiuni au creat derapaje economice", exacerbate şi de impactul negativ al crizei din zona euro.
"Economia României ar putea să devină unul dintre liderii creşterii din Europa"
- Despre intrarea în recesiune. "Totuşi, spre deosebire de alte zone ale Europei, este improbabil din punctul nostru de vedere ca România să intre în recesiune în acest an. Conform previziunilor FMI din august 2012, rata de creştere în 2012 a PIB-ul României este estimată la aproximativ 1% şi se aşteaptă îmbunătăţirea ei la 3% in 2013", comentează Mark Mobius.
- Despre "medicamente amare". "România a luat deja multe <