…şi îl rog pe Alin Fumurescu să-i ortografieze corect numele
Orice ardelean care se respectă ştie că în maghiară se scrie/spune întâi numele şi apoi prenumele, adică “viţăvercea” faţă de română şi de toate celelalte idiomuri care îmi vin acum în minte. Deci nu e Peter Eckstein Kovacs, ci Eckstein Kovacs Peter, aşa cum nu e frumos să spunem Fumurescu Alin, ci Alin Fumurescu. Căci vorbim de ziaristul Alin Fumurescu, nu de “inculpatul” Fumurescu Alin.
După aceste, aparent minore, precizări, aş marca şi eu câte ceva din biografia lui Pety, cum îi spun apropiaţii lui Eckstein Kovacs Peter, fapte, gesturi, atitudini în măsură să-l recomande drept un credibil şi calificat Avocat al Poporului. În primul rând, în Cluj este cunoscut drept un excelent avocat. De altfel, provine dintr-o familie cu tradiţie de generaţii în avocatură. Calitate recunoscută de majoritatea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii pe când Pety ocupa, până în 2008, funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice a Senatului, magistraţi care îmi spuneau la o ţigară că “Ungurul” (cum îi zice Fumi, cu pălăria scoasă) era singurul membru al respectivei comisii senatoriale care înţelegea perfect sistemul judiciar şi, evident, problemele acestuia.
În al doilea rând, Pety este o persoană publică de o rară demnitate. A demisionat de două ori, strict pe motive principiale. Prima dată a demisionat din funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice a Senatului pentru că UDMR votase, alături de PNL şi PSD, dar împotriva recomandării sale, în favoarea amputării legii Agenţiei Naţionale de Integritate. Ca urmare, mai ales că mai şi “îndrăznise” să candideze la preşedinţia Uniunii, a fost tras pe linie moartă, deşi este, probabil, cel mai valoros politician maghiar. UDMR i-a plasat candidatura, în 2008, într-un colegiu în care nu avea nici o şansă. Nu a mai prins un mandat de senator. A fost “recup