Liderii UE au semnat, in decembrie, tratatul de aderare al Croatiei, felicitandu-se ca, in pofida crizei economice, extinderea UE merge inainte.
Slovenia ar putea bloca insa intrarea Croatiei, din cauza unei dispute bancare de 172 de milioane de euro, scrie EU Observer.
"Doar dupa ce disputa este rezolvata in acord cu dreptul international vom putea incepe procedura de ratificare a aderarii Croatiei la UE", a spus Jozef Horvat, parlamentar al partidului de guvernare SDS, de centru-dreapta, si presedinte al comitetului parlamentar pentru afaceri externe.
Ministrul sloven al afacerilor externe, Karel Erjavec, a notat, la randul sau, ca negociatorul tarii sale "are un mandat pana la sfarsitul anului, daca o solutie nu se gaseste pana atunci inseamna ca nu se poate gasi o solutie bilaterala".
Disputa priveste banca defuncta Ljubljanska Banka si spargerea Iugoslaviei.
Cand Ljubljanska Banka a dat faliment in anii '90, cei 172 de milioane de euro, apartinand unui numar de 130.000 de deponenti croati, au fost socotiti in datoria nationala a Sloveniei.
Doua banci croate au dat in judecata succesoarea Ljubljanska Banka, numita Nova Ljubljanska Banka, pentru a-si recupera banii.
Insa Slovenia crede ca acest caz ar trebui solutionat in cadrul intelegerii mai ample privind spargerea fostei Iugoslavii, intermediata de Bank of International Settlements din Basel, Elvetia.
Croatia ar trebui sa intre in UE la 1 iulie 2013, daca toate tatele ratifica tratatul la timp. Pana acum, 12 state membre UE si Croatia au ratificat tratatul.
Liderii UE au semnat, in decembrie, tratatul de aderare al Croatiei, felicitandu-se ca, in pofida crizei economice, extinderea UE merge inainte.
Slovenia ar putea bloca insa intrarea Croatiei, din cauza unei dispute bancare de 172 de