* lansarea acestei cărţi şi expoziţia de grafică ce a urmat-o au fost cuprinse în calendarul de evenimente organizate de Şcoala "Mihai Eminescu cu prilejul împlinirii a 45 de ani de existenţă
Sala de festivităţi a Bibliotecii Judeţene s-a dovedit neîncăpătoare pentru elevii, prietenii şi apropiaţii profesorilor Dumitru Barău şi Maria Neicu, personajele principale ale evenimentului ce a reunit vernisajul unei expoziţii de grafică şi lansarea unei cărţi. Expoziţia poartă semnătura profesoarei Maria Neicu, cadru didactic al Şcolii "Mihai Eminescu", iar cartea, "Casa umbrelor", pe cea a profesorului Dumitru Barău, fost director al aceleiaşi unităţi de învăţământ. De fapt, evenimentul de miercuri seară a făcut parte din seria de activităţi organizate de această şcoală cu prilejul împlinirii a 45 de existenţă.
Publicistul Dumitru Anghel a destăinuit celor din sală câteva amintiri despre vremea în care profesorul Dumitru Barău era directorul Şcolii "M. Eminescu" şi a remarcat la cartea proaspăt lansată mijloacele de expresie lirică de o cadoare adolescentină. Scriitorul şi publicistul din Galaţi, Ioan Toderiţă, a lăudat peisajele şi portretele de mare rafinament realizate de Dumitru Barău, iar profesorul Vasile Zbarcea a evidenţiat că autorul a rămas credincios temelor sale preferate - timpul, natura şi iubirea. La finalul alocuţiunilor, profesorul şi criticul Viorel Coman a atras atenţia asupra minusurilor creaţiei semnate de Dumitru Barău, dar a subliniat şi plusurile creaţiei lui, cum ar fi incredibilul instinct de prozator, observarea faptului semnificativ în marea de semne care se petrec în jur. La finalul lansării, autorul s-a destăinuit spunând că cel mai greu moment din cariera sa târzie de scriitor a fost mereu întâlnirea cu publicul, pentru că toţi sunt tentaţi să te compare cu cei mai buni.
Moderatori au fost şeful Secţiei pe