Bijuterie arhitecturală, Praga îşi merită renumele de cea mai frumoasă capitală europeană. La tot pasul întâlneşti o combinaţie spectaculoasă de stiluri arhitecturale de la pre-roman, trecând prin renascentist şi gotic, până la futurist. Apoi, Praga este extrem de vie. În orice colţ, cineva cântă – jazz, rock şi nu numai, iar programul de evenimente culturale este extrem de bogat – acum era în desfăşurare Festivalul Internaţional de Muzică.
După alţi 550 de kilometri, părăsind frumoasa Polonie, iată-ne la Praga. Capitala Republicii Cehe este asemenea tuturor metropole un oraş cosmopolit, modernismul şi futurismul arhitectural împletindu-se cu cel medievalo – renascentist. Să ne oprim asupra unui singur aspect pe care l-am remarcat în călătoria noastră Muzeul Naţional ce poartă pe frontispiciu „Museum Regni Bohemiae” este vecin cu sediile unor multinaţionale, precum Samsung, McDonald’s sau al unor companii locale. Dacă am amintit de Muzeul Naţional, clădire impozantă ce străjuieşte piaţa Wenceslas, pentru cei care intenţionează să viziteze Praga în perioada următoare şi au în traseu şi acest obiectiv turistic, menţionăm că acesta va fi închis în următorii cinci ani pentru a fi restaurat, iar exponatele au fost sau sunt în curs de a fi mutate. Doar ocazional se mai organizează aici concerte. Cehii însă exploatează turistic şi acest lucru ce poate fi perceput ca un neajuns, promovând alte alte muzee, vestigii istorice sau alte locuri. Pentru a-i ajuta pe turişti, o hartă cu aceste obiective turistice, descrise succint, şi cu traseele spre acestea este amplasată lângă muzeul care va intra în reparaţii capitale.
Şi de o parte şi de alta a pieţei Wenceslas vegheată de statuia Sfântului Wenceslas, patronul spiritual şi primul rege creştin al Boemiei, veţi descoperi numeroase magazine, branduri celebre, unele prezente şi în România – fie în clădirile vechi, fie î